Návštěva tokamaku Golem

Autor: Dodo

Dne 5. Prosince jsme na hodiny, které máme v rozvrhu vyznačeny jako přednášky a workshopy, nezůstali ve škole jako obvykle, ale vyrazili jsme na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na exkurzi tokamaku Golem. Pro ty, kdo netuší, co to ten tokamak vlastně je, stručně vysvětlím - tokamak je zařízení, které za slučování (čili jaderné fúze) dvou izotopů (variací) vodíku deuteria a tritia uvolní obrovské množství čisté energie. Jedná se tedy o zařízení, na kterých se sice zatím jen provádí experimenty, ale která by jednou mohla být výkonným, ekologickým a relativně bezpečným zdrojem energie pro lidi.
V naší republice máme tokamaky dva (pokud nepočítáme stejnojmennou Brněnskou hudební skupinu) a právě tokamak Golem je jedním z nich. Tento přístroj se ale pyšní i dalším zajímavým titulem, a to, že je to nejstarší funkční tokamak na světě. Bohužel když jsme tam přišli na exkurzi my, tak moc funkční nebyl, jelikož probíhala rekonstrukce. 
Ale vyslechli jsme si (alespoň dle mého) velmi zajímavou přednášku o tom, jak vlastně tokamak pracuje, a dozvěděli se mnoho věcí. Například, že na tomto tokamaku se tvoří pouze plazma, nikoli samotná fúze, nebo, že největší projekt tohoto typu se jmenuje ITER a probíhá ve francouzské oblasti Cadarache. Zajímavé je i to, že v tokamaku, který je právě v provozu, je velké horko. Ale fakt velké. Teplota uvnitř může dosahovat až 150 milionů stupňů Celsia! Proto také musí být plazma spoutaná magnetickou silou, jinak následky nebyly zrovna nejpříjemnější. 
Z důvodu rekonstrukce jsme si svoji plazmu vyrobit nemohli, ale za pár měsíců se tam stavíme zase. Na tokamaku Golem si totiž mohou leccos ozkoušet i studenti!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Konference alternativních škol Frýdek-Místek

Pondělí 29.4. aneb Jak po přijímačkách?